lördag 4 november 2006

Svenska dansband och dansmusik är en kulturskatt i vårt land

I dessa dagar då det från vissa håll framförs i en del media att branschen kommer att läggas ner i vårt land, vill jag starkt dementera detta, då jag har fått signaler från olika håll om raka motsatsen. Det finns därför ingen anledning till oro, vilket är min ståndpunkt.

Dessa olyckskorpar kommer fram och kraxar ibland litet för ofta, vilket inte branschen är förtjänta av, och som kanske man får leva med, men helst kunde vara utan. Så fort någon region i landet tappar litet danspublik, så börjar de kraxa.

Uppgång och nedgång har det alltid funnits, men påståendet att branschen kommer att läggas ner, är helt gripet ur luften.

Istället borde de se dansmusiken som något postitivt och glatt för människan, som vi i detta land skall vara stolta och glada över och vara rädda om. Att media Radio och Tv, så gott som slutat med att visa dansband i TV, och spela musik av dansband i radio, är djupt beklagligt. Det finns ett lysande undantag Kalas på fredagar i P4, som blir lördagar 2007, med nytt namn.

P4 skall ha all heder av att de värnar om dansmusiken, för denna musik,s om är så viktig och omtyckt av många människor i detta land. Att gå ut och dansa till dansband, är en djup tradition bland svenska folket, och kommer alltid att bestå, och de som inte har möjlighet att besöka dansstället, kan istället slå på radion. Helt suveränt.

Flera torde ta sig till denna musik, istället för att från början uttaga sig negativt om musiken i förväg, utan att ens ha lyssnat på låtarna, som i regel håller hög kvalitet.

Anser att branschen spår en lysande framtid, då dansmusiken numera håller sådan bredd, att alla kan ta till sig det som de gillar bäst att dansa till. Vissa band spelar moget, andra modernt och poppigt, och vissa band spelar en mixad stil, mycket efter publikens åldersgrupp.

Dessutom anser jag att de olika stilarna kompletterar varandra, och inte alls konkurrerar.
Vi behöver allt detta, för att visa branschens styrka och bredd. Det är helt fel att ställa olika stilar mot varandra. Alla stilar behövs. Våra duktiga dansband i vårt land gör en social insats, när de spelar upp till dans, vilket borde uppskattas av många flera.

Finns väl knappast någon annan musik, som sprider sådan glädje, och som många fler människor borde ta till sig. Danspubliken är skötsam. De river inte dansstället om de inte gillar bandet.

Ett gott tips: Gå ut och dansa, besök våra dansgalor runt om i landet, vilket jag själv personligen, vill rekommendera Malung vecka 29 varje år,(med klavengalan) som slår rekord varje år. Kom inte sedan och påstå om kris i branschen. Få tyst på dessa olyckskorpar.

Leve hela den svenska dansbandsbranschen, som är en kulturskatt, och som alltid kommer att finnas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar