lördag 16 december 2006

Postiva trender inom dansbandsbranschen

Tänk vilken glädje att få sätta denna rubrik vid detta års slut. Om man tar hela dansbandssverige globalt, så kan man konstatera detta. Skall ge några lysande exempel nedan.

Rekord i antal besökande under Dansbansbandsveckan i Malung vecka 29.Nästan 6000 besökande i Vemdalsforumet under 3 dagar, vilken också var publikrekord.

I Östersunds kommun har eleverna lärt sig dansa i skolorna, vilket dansarrangörerna i länet märkt på danskvällarna, och eleverna har också fått sponsrade entrebiljetter. Ett band i denna region har dessutom varit i skolorna, och testat bugglåtar på eleverna. Detta är mycket glädjande och betyder att vi i detta land inte behöver bekymra sig för framtiden om dansandet och branschen. Det finns säkert flera liknande exempel över hela landet.

Dansmusiken som spelas av våra svenska dansband har blivit bredare, och kommer även att bli ännu bredare, och det är ju egentligen helt fantastiskt detta, att alla stilar kompletterar varandra så bra, så alla som dansar kan få vad de gillar. Och vi behöver alla stilar av dansmusiken, med den regeln att låtarna går att dansa till. Det enda negativa är att så många väletablerade dansband har upphört under det gångna året, men det kommer också hela tiden nya hela tiden, och så har det alltid varit.

Ännu en negativ sak är media (radio o TV) Sveriges Radio Kalas P4, i alla ära, men de kommer tragiskt nog att minska på sändningstimmarna, och inte varje fredag, men i landets övriga radiostationer, existerar inte dansbandsmusiken, med några få undantag, och i Tv är likadant.

Man frågar sig. När skall dansbandsmusiken bli accepterad som kultur, även av programmakarna i radio/Tv, och bli spelad och visad även där, vilket det är hög tid att den gör? Snegla på Norge (se ett tigare blogginlägg).

Men då till slut, så överväger det positiva detta negativa på slutet, vilket bådar gott för nästa år 2007.

Åsikter och inlägg mottages tacksamt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar