onsdag 12 december 2018

Årets album 2018


Ladda ner som pdf här 

Topplistan må vara nedlagd, men musiken fortsätter att strömma ur högtalarna. Årets albumskörd har bjudit på 22 st och har inneburit många timmars god stunds lyssning. I år tycker vi att de svenska banden lyckats bäst och mest på skiva. Vi har valt 10 st som vi tycker sticker ut lite extra mycket.
Samtliga går att lyssna smidigt och enkelt via Spotify.


1 Sannex - Crossroads
Spotify: https://open.spotify.com/album/23jsQ4CW9zbS55UcoXZOYS
Det gjorde det igen! Den här gången är det ambitiöst, starkt och känslosamt. Bandet kör på ett countryspår och den chamriga lekfullheten har byts mot en lite mognare stil. Ett tecken på att man har landat i hur man vill låta när man är som allra, allra bäst. Flera spår är inspelade i Nashville, USA. Musikalist är detta årets bäst arrangerade och mest genomarbetande album. Även dansband kan hålla high-end kvalité på musiken och Sannex har rakt av aldrig hålligt en högre klass på skiva någonsin än vad man visar upp med detta album Crossroads. Kan i bland uppleva det nästan är en för perfekt produktion, så det tenderar att blir lite tråkigt. Då är det roligt att man bryter av med lite galna Gunhild Carling-trumpeter, som i duetten "Är det kärlek".
Grattis Sannex till ett ypperligt hantverk.


2 Kindbergs - Jajamensan, fattas bara!
Spotify: https://open.spotify.com/album/0tpnqls0jopeLadYtXv1ap
Äntligen är Kindbergs tillbaka i toppen. Det här är sista albumet från detta band. I kombination med nya sångaren Anders Wigelius och en överlag uppdaterad stil gör det här albumet till ett av bandets bästa. Det är ett modernt sväng med stor spelglädje. Bra variation och mängder av nya "hits" som kommer att kunna leva längre till.


3 Casanovas – Vi lever här och nu
Spotify: https://open.spotify.com/album/0SFXzQ2f7aAFrMXrxBsaFi
Casanovas är fortsatt heta och släpper återigen ut en urstark platta. Här finns en räcka nya låtar signerad sångaren och producenten Henrik Sethson. Detta är på många sätt ett fortsättning på det makalöst fina vinnaralbumet från förra året. Härliga ballader varvas med bugg och dansbandspop!


4 Pia Pihlgrens – Vägskäl
Spotify: https://open.spotify.com/album/7EPUnv1IAwQDPC3P7SnTKv
De kommer från Värmlandskogarna och sjunger och turnerar även i Norge, vilket denna platta är ett kvitto på. Helt rätt att låta rutinerade Rune Rudberg medverka i flera låtar. Man märker att bandet och producenten har lagt ner tid och kärlek i denna produktionen som vi tycker, utan tvekan, är bandets bästa någonsin. Låtarna är bättre än tidigare, arrangemangen imponerar och sånginsatsen rakt av har lyfts upp betydligt i denna gång.


5 Lasse Stefanz - Forever
Spotify: https://open.spotify.com/album/215zU2sOEXo24uDhGtOIxV
Är gammal äldst? Ja, i plattan "Forever" så svänger det så påtagligt att det nästan är lite svårt att hänga med. Detta kryddat med ballader så att hjärtat smälter som smör. Martin Klaman har producerat skivan och lagt in lite gammal hederlig "wetsound" i ljudet, vilket passar fint in och ger den här produktionen en extra krydda. Man märker att Lasse Stefanz är ett spelglatt band. Vi tycker att det här är en av de vassaste och genomarbetande plattorna från bandet på senare år.


 


6 Martinez – Hans namn på min arm
Spotify: https://open.spotify.com/album/0bMD1rK9sppxG0bZ5Vqbo7
Det är inte svårt att förstå att Martinez vann utmärkelsen Årets dansband 2018. Den senaste plattan är ett bevis för ett mycket kompetent band. Härligt coverslåtval blandas många nya starka låtar. Sandra Estberg har aldrig sjungit bättre på skiva. Otrolig sånginsats, lyssna! Detta kombinera med dessa rena, råka och bitvis råa arrangemang på låtarna gör att gåshuden lyfter.

7 Donnez – Grabben från landet
Spotify: https://open.spotify.com/album/6aRQHC4rcKxsNZq0eP6Mxf
Bandet har genomgått lite sångbyten på senare år och det som gäller nu är att Andy Ekenmo har greppat mikrofonen. Det gjorde han rätt i, för den här stilen passar utmärkt och musiken kommer helt till sin rätt. Upptempo och spelgläde och god variation präglar denna utmärkta produktion.
 

8 Engdahls – Lång lång väg
Spotify: https://open.spotify.com/album/2IVwknIp3HOBKa0hNCC8jr
Här slår Engdahls till med en underbart dansant platta för alla de som verkligen gillar att dansband skall låta dansband. Inte nog med det, syntharna är tillbaka. Det låtar precis som det gjorde på det glada 90-talet. Klassiska Sannex-covers, lite stänk av gamla Casanovas och en hel del andra låtar med stor hit-potential som man inte har hört för. Allt paketerad med en behaglig livekänsla. Ja, inspelningarna känns tagna direkt från mixerbordet. Men vad gör det. Det är fint framfört, bra spelat med stor kärlek till musiken.


9 Streaplers – Just ikväll
Spotify: https://open.spotify.com/album/0cgEnBJKZyYTRASdkjVLwQ
Äldst är bäst. Fast särskild gamla låter inte killarna i Streaplers. Tvärtom så fortsätter det uppdaterade soundet på årets platta. Låtvalet är utsökt. Sånginsatsen är fantastiskt  god och man bjuder på variation genom att fler får sjunga mer. Årets skiva från bandet känns dock en aningen mer tröttare och förutsägbar in tidigare.


10 Skåningarna – Ett nytt kapitel
Spotify: https://open.spotify.com/album/1Beftk09Z0RsApnob7lq4A
Gillar du hur Donnez lät för några år sedan? Då har du detta Skåningarna att välja på. Det här är den andra plattan sedan starten och populäriteten växter hela tiden här i södra sverige. Nya albumet är lätt dansat, välproducerat, välspelat och stabilt.

                                
Vinnare av ÅRETS ALBUM hos Kjelles Dansotek

Varje år sedan 2009 har vi sammanställt de 10 bästa dansbandsskivorna och utsett en  vinnare.

2009 - Mats Bergmans - Premiär
2010 - Larz-Kristerz - Små ord av guld
2011 - Larz-Kristerz - Från Älvdalen till Nashville
2012 - Matz Bladhs - Leende dansmusik 2012
2013 - Matz Bladhs - Leende dansmusik 2013
2014 - Sannex - Jag vill leva
2015 - Lasse Stefanz - Whiskey Barrel
2016 - Matz Bladhs - Lyckliga stjärna
2017 - Casanovas - Ut i livet
2018 - Sannex - Crossroads

Gott slut och Gott nytt dansår önskar Kjell & Mattias

1 kommentar:

  1. Hej Kjelle Där är väl några dansband som inte finns längre ? Om
    man tittar på din lista. Men det var finna dansband. Erik Ahlbin i
    skåne.

    SvaraRadera