lördag 14 december 2013

Årets album 2013


Då var det dax igen för årets höjdpunkt hos oss på Kjelles Dansotek. För femte gången i ordningen utser vi det gångna årets bästa album. Nytt för i år är att vi recenserar  samtliga 10 album på listan samt även utser årets bästa nya dansbandslåtar. Detta kan du läsa mer om i ett annat separat dokument.






         1 Matz Bladhs - Leende Dansmusik 2013
Matz Bladhs brukar alltid lyckas med allt musikaliskt de tar sig för, och denna gång är inget undantag. Det här är musik som roar, underhåller och väcker känslor och allt kommer från Niclas Olén och hans spelglada musikanter.

"Leende dansmusik 2013" kan vara bandets bästa album, någonsin. Svår fråga eftersom att man har givit ut så många album under åren som har gått. Precis som förra årets produktion så tar man klivet upp ovanför alla andra och levererar en platta som känns aktuell idag och kommer att vara lika aktuell i framtiden. Albumet är en tidlös resa i glädje, gråt och gåshud och bygger vidare på den uppdaterade ljudbilden som bli fick lära känna ifjol. Vi går inte in och recenserar enskilda låtar här utan konstaterar att samtliga 15 spår på plattan skapar en stark helhet. Kort sagt, ett rent mästerverk.

Vi anser även att Conny Nilsson, som sjunger de vokala spåren på plattan har det bredaste registret av samtliga sångare i branschen, då även Olle Jönsson inkluderat. Conny förmår verkligen att krypa under skinnet på åhöraren med texter hämtat från ett smörgåsbord av kärlek, relationer, eftertänksamhet.

Årets album  och  Årets låt  till Matz Bladhs.  Bättre än så här blir det inte 2013, inte alls.

          2  Casanovas - Sommar i Sverige
Firma Jimmy-Henrik slår till med årets röjigaste album, årets friskaste fläkt och årets landsplåga. Ja "Sommar i Sverige" har verkligen hörts och synts på tv, på dansbanan och i Malung.

Det är albumets engelskspråkliga låtar som präglar helhetsintrycket. Det är där vi hittar favoritspåren som, ja gisses... "Accidents can happen" är förmodligen den tuffaste arrangerade dansbandslåten som har spelats in och får orginalet med hårdrocksbandet The Herion Diaries att blekna. Erfarna dansbandsmusiker och producenter är de som kan musik bäst och vet hur det skall låta. Det hör vi många exempel på i låtar som "On a day like today", "Don't you worry child", "C'mon, c'mon". Det är andra spår som vi tycker är riktigt, riktigt bra. 

Ja sanningen är att hela albumet lyfter upp standarden hur moderna band skall låta. Det är roligt att mitt personliga gamla favoritband från nittiotalet visar sig på styva linan och släpper ett album som pekar finger åt alla som de som fortfarande tycker dansbandsmusik är rena tramseriet. De går en tuff sammandrabbning till mötes i Casanovas senaste platta.

          3   Högtryck - Min stund på jorden
Något stort skedde när åländska Högtryck slog till med sitt andra album. Kontoret i Furudal golvades. Bord och stolar vältes undan och saker flög i väg. Här kom en riktig dansbandsskiva med sann spelglädje i varenda spår. Sådant uppskattas och vi måste erkänna att vi kapitulerar fullständigt inför albumets samtliga 13 spår. 

Högtryck senaste skiva håller en ofattbart jämn och hög klass. Det är svårt att beskriva framgångsreceptet, men svaret är nog att man inte gör det omständigare än vad det borde vara. Att utse något bästa spår är inte helt lätt, men tvingas vi välja så är de snabba höjdpunkterna på skivan "Världens lyckligaste tjej", "Mariehamn" och "Som en dröm". Balladerna "Min stund på jorden" och "I min dröm", är ljuvliga att lyssna på och den förstnämnda, dvs titelspåret intog 1:a platsen på den finska Vegalistan Dans. Det är inte svårt att förstå. Det är många duktiga tjejer besjunger bland årets årets album och i år tar Högtryck och bandets sångerska Ramona Nordberg hem tjejkampen. Texterna levereras med en personlig och nästan smärtsam närvaro.

Budskapen sjunker in och lämnar en välmående eftersmak. Grattis Högtyck till en fantastisk produktion.

          4  Extas - Under stjärnorna
Det är kul att man inte alltid behöver vara något av det stora namnen på himlen för att nå stjärnorna. För under stjärnorna hittar vi en helt lysande bra debut-platta. Från ingenstans kommer Extas och slår till med en platta som det är svårt att sätta en etikett på, men fräschmoget kanske, modernt ja absolut. Men hela plattan är bra, bra, bra!

Det svänger det rejält om många spår och man plankar även in Matz Bladhs-hiten "Det du gör med mig" som vi har utsett till årets dansbandslåt.  Övriga snabba topplåtar är "Ta mig hem" och "Det var du det var jag". Balladerna är inte sämre och höjdpunkterna utgörs av "Allt inom mig blev till blått" och "Allting ordnar sig".  Men alla hittar sina egna favoriter bland plattans 12 spår. Det är snyggt och helgjutet. Produktionen känns så fräsch och polerad att musiken smälter i lurarna. Mycket skall även tillskrivas Christian Haraldsson som besjunger samtliga spår och bemästrar dem väl. En kommande dansbandsstjärna helt enkelt som vi hoppas på få höra mer av.
          5  Arvingarna - Änglar och en massa kärlek
Så dök Arvingarna slutligen upp med sin efterlängtade platta. Det har gått några år sedan "Underbart" år 2009 kom ut. Det kan ibland löna sig att ligga lågt under en period för att låta en nytt album mogna fram. Arvingarna har gjort helt rätt här, för nya plattan är tveklöst deras bästa på bra många år. Det känns som att alla pusselbitarna har ramlat på plats. Inte för mycket, inte fel, inte olikt ett klassiskt Arvingarna. Däremot är välspelat, välsjunget och ja riktigt, riktigt bra. 

Något svagt spår finns inte på den här skivan 14 spår utan alla tar sin givna plats. Många härliga nya favoriter som "Efter vinter kommer vår", "Det är lördag igen" eller varför inte "En ängel i vardan". 70-talet blir helt rätt igen den gamla Streaplersdängan "Drivin". Arvingarna gör även en finstämd version av Perikles-låten "Finns det någon annan än du". 

Kort sagt, en kanonplatta för både vardag och fest. Vem kan tycka illa om den här undrar vi? Arvingarnas nya album kommer att bli en framgång för bandet.



          6  Mats Bergmans - Om du ger mig din hand
Mats Bergmans visar framfötterna med en riktigt bra platta. Vi alla minns 2009 års platta "Premiär" som slog knockout på alla med sin friska lekfullhet. En skiva man fortfarande gärna återvänder till. Det var då även premiär för Linus Lindholm som huvudsångare i bandet. Vi gläds åt att Mats Bergmans har återvänt till nybyggarkänslan i årets album. Riktigt kul tycker vi. De är givetvis arrangemangen av låtarna och den briljanta sånginsatsen av Linus Lindholm sticker ut. Vi gillar det lite nakna, lite glammiga ljudet som känns rått och härligt. Hitpotential finns det gått om bland spåren. Farligast är upptempolåten "Nu är jag här" som känns som en riktig Mats Bergmans-dänga, men det finns fler bra spår. Gåshuden växer i låtar som titelspåret "Om du ger mig din hand" och "När det skymmer". Av albumets 13 spår är de låtarna på svenska som ger största behållningen.

Det enda som vi egentligen saknar denna gång, för att på allvar kunna ta upp kampen i bland de andra, lite högre upp på listan, är lite av den intimitet med lyssnaren som vi hittade i Premiär-plattan, men Mats Bergmans är ett strävsamt band, så det kommer.

          7  Lasse Stefanz - Trouble boys
Det har varit stormar och turbulens och ingen rök utan eld. När det hettar till som mest, levererar man som bäst. Detta gäller i hög grad herrarna i LS som i år gick och slängde ur sig en platta. Ett album som låter bättre än på länge.

Misstolka inte nu. Det finns många Lasse Stefanz-fans ute i landet som dyrkar Kristianstads gungande flaggskepp och kanske också är känslig för kritik. Albumet heter "Trouble boys" vars titel träffar kanske lite mer rätt än fel. Väl sett till albumets 15 spår har man genomgående lyft fram ett glammigare och tyngre sound, vilket känns skönt och befriande. 

En sorts urladdning som blir extra tydlig i startlåten "När hon glömt". Urladdningarna fortsätter i låtar som "Bruden som går över lik" och "Välbevarat och gömt". Den sistnämnda är kanske albumets starkaste spår, men smaken är som bekant delad och var och en hittar sina favoriter. Vi tycker att de är de svenskspråkliga låtarna som ger störst behållning. Inte minst därför att Olle Jönsson har en väldigt bra berättande röst. Vi tycker även att det är roligt att countryn fortsätter att sätta prägel på musiken och är närvarande i flera spår. Utmärkt platta, Lasse Stefanz!

          8   Elisas - Be mig, se mig, ge mig
Elisas kan summera ett starkt år med utmärkelser och vinster. Nu senast vann Team Elisa TV4 körslaget och bidrar på sätt och vis till att stärka bandet ytterligare. I början av året slog de till med sin tredje album-produktionen vars titelspår utsågs av branschen till årets dansbandslåt vid Guldklavengalan 2013.

Vi anser dock inte att den låten håller nivå som årets dansbandslåt, utan vi  konstaterar att det är andra produktioner som har fått större spridning och behållning under 2013. En låt gör dock inte en hel skiva och tur är väl det. För i det stora hela så är "Be mig, se mig, ge mig" bandets bästa produktion sedan debuten 2010. Stabilt och helgjutet. Man märker tydligt att man har utvecklats och hittat formen under åren sedan genombrottet med SVT Dansbandskampen. Det är också roligt att man slår vakt om den traditionella dansmusiken, vilket blev extra tydligt i årets album. Det är balladerna som utgör det tyngsta artilleriet på plattan. Toppspåret kommer i slutet och heter "Lever min dröm" och känns som något som Marie Fredriksson borde ha spelat in, men missade. Synd för henne med roligt för oss dansbandsälskare. Hur som helst, riktigt bra Elisas. Vi gillar även "Varje litet andetag" och "Om du vill" men alla hittar givetvis sina favoriter. Elisa Lindström är en naturbegåvning som sjunger samtliga spår har ett fantastiskt röstregister, så grattis till ännu en fin platta.

          9   Per-Håkans - Full fart framåt
Orginal-Sannex har gjort sitt återtåg under stort jubel. Redan 2011 fick vi ta del av hur det skulle komma att bli i och med plattan "Kärleken ger vingar". 

Vi föll pladask för den produktionen eftersom att den var så befriande ärlig och okonstlad. I september i år blev det således dax för nästa album med riktig layout och profil innehållande en knippe nya låtar.

Albumets har 15 spår och några av dem går obemärkt förbi. Om vi plockar ur russinen ur kakan, tycker att bästa frukten utan tvekan är "I min dröm", skriven av bandet själva. Låten har fått stora framgångar på Topplistan och är en smärtsam ballad som har en sanning bakom sig. Bland övriga spår som utmärker sig hittar vi buggstänkarna "En lycklig man"och "Ut på vägarna igen" samt ballanden "Jag ger dig allt du vill ha". Vi tycker även att covern "Straight from the heart" känns riktigt upplyftande i Per-Håkans version.
Lite mer känsligt blir det väl om man tittar på sånginsatsen som inte riktigt når upp till vad de yngre förmågorna i junior-Sannex presterar. Det är inga stora röster som sjunger på plattan, men väl så personligt, närvarande och smärtsamt och det räcker långt. Per-Håkans gör sitt till sitt.

          10  Larz-Kristerz - Det måste gå att dansa till
Ja, titelspåret har verkligen satt sitt signum och har unisont hyllats för att den trycker på den ömma punkten som den här kulturen handlar om. Men nu är det ett helt album som skall recenseras och då blir vi lite fundersam på vilket tidsålder vi befinner oss i. 
Faktum är att stora delar av albumet låter som det var inspelat 1977. Det är inte bara arrangemangen av låtarna utan även låtvalen som får oss att dra på platåskorna och paljetterna. Men kul är det och låtarna har roliga texter som i "Skyll på lantbrevbärarens moped". Bland låtarna som utmärker sig mest hittar vi Boney-M pastischen "Trolleri", och "Midsommarnatt". Bästa spår är nog utan tvekan titelspåret. Den är den som gör hela skivan.

Som sagt, spelglädjen är det inget fel på men helt övertygade blir vi inte denna gång. Det är för mycket 70-talssound helt enkelt. Plattan når inte upp till den höga LK-klass som vi har blivit bortskämda med tidigare i albumen, "Små ord av guld" och "Från Älvdalen till Nashville". Båda dessa var lysande produktioner och Larz-Kristerz var årsbästa hos oss både år 2010 och 2011, men inte denna gången!


Gott slut och Gott nytt dansbandsår 2014! önskar Kjelles Dansotek!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar