onsdag 17 december 2014

Årets album 2014

Det makalösa skivåret 2014, har alla förutsättningar att gå till historien som det bästa året sedan vi startade med dessa årssammanställningar. Många band och dess producenter har ställt sig på tårna för att skapa album som är snäppet starkare och mer helgjutna än vad vi har varit med om tidigare.

Så, återigen drar vi på oss den musikjournalistiska jackan. 
I detta blogginlägg kan du läsa om de 10 bästa albumen för 2014. 

Nyfiken och vill veta mer? 
Nytt för i år är att vi har valt att kategorisera samt recensera samtliga 35 albumproduktioner för 2014, vilket du kan läsa mer om i denna slutrapport som pdf


DE 10 BÄSTA ALBUMEN 2014
1 Sannex - Jag vill leva
Spotify: http://open.spotify.com/album/6KcCoyj6ROZXKfy6iwBvaL

Sannex korades, mycket välförtjänt, till Årets dansband vid Guldklavengalan i Malung i somras. Med skriande flickor, i spelning efter spelning, har bandet blivit något av vår tids motsvarighet till Gyllene tider och Noice. Albumet "Jag vill leva" har kommit till efter noggranna förberedelser och den bygger utan tvekan på ett oerhört genomarbetat material. Det är proffesionellt och starkt över hela registret. En förstklassig svensk populärmusik-produktion, som lägger sig ovanför den klassiska dansbandsutbudet. Man har på det här sättet breddat sig för att nå publik utanför genren.

Vi lyfter inte fram något särskild låt utan det är helheten som gör intrycket. Titelspåret finns med på listan över årets 5 bästa låtar och många är spåren som kommer att bli bestående behållning i framtiden. Ge man sig tid att lyssna mer ingående upptäcker man att var och en av spåren bär på en liten historia. Andreas Olsson sjunger samtliga spår med en röst som skivat bröd. Den här gången utan att det är ansträngt eller repeterat i lyssnarens öra.

Bandet har all anledning att vara stolta över mästerverket "Jag vill leva", som vi i årets stenhårda konkurrens, utser till årets album 2014.
 ---------------------------------------------------------------------------------------------------------

2 Elisas - Det ska va lätt
Spotify: http://open.spotify.com/album/1h4U2Ra2jC9nEWbD4TNw81

Det är hög tid för oss att ge Elisas den kredd och uppskattning som de förtjänar. Det här albumet är det 5:e full-albumet man släpper (inkl julskivan "En gnistrande jul") och är överlägset den bästa och mest helgjutna som bandet har levererat, någonsin. Vi har sett en tydlig utveckling från starten med "Det här är bara början" år 2011 fram till nu. Den här gången tycker vi att allt sitter där det ska sitta.

Inspelat och producerat av Henrik Sethson (Casanovas) och innehåller 12 spår enormt starka spår. Även denna gång är det svårt att plocka ut enskilda låtar utan det är helheten som gör intrycket. Detta blir precis som hos Claes Lövgrens och det gäller även sånginsatsen. Elisa Lindström sjunger makalöst bra och lyfter huden på åhöraren som på en gås i spår som "Låt första tåren falla", "Vaken själv" och "Californa blue" eller varför inte monsterhiten och dansgolvsfavoriten "Tre små ord", som vi har utsett till en av årets 5 bästa låtar. Ja, den här skivan bjuder på ett smörgåsbord av helt underbar dansbandsmusik utan att dippa. Ljudbilden är också lite glammigare wet-rooms karaktärisktiskt denna gång, vilket är uppfriskande.

Bra musik och genomarbetade album håller i längden. Den här har redan gått på repeat flera gånger sedan den kom ut, utan att man tröttnar.

Toppen Elisa's!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

3 Scotts - Tre år senare
Spotify: http://open.spotify.com/album/3bXRxuT0pGb9vjrbhjvFvF

Likt Sannex kommer Scotts med ett album, som fullständigt golvar åhöraren. Det kan vara bra att låta tiden gå i 3 år, för att kunna repa in nytt material och fundera lite på hur man vill att det skall låta. Resultatet blir oftast bättre då. Man får en genomarbetad, proffesionell produktion där ingenting har lämnats åt slumpen. Scotts album är bandet bästa, nånsin, jag skriver det igen...bandets bästa nånsin. Hade inte Sannex varit så starka 2014, hade den här skivan mycket väl hunnat stå som segrare för 2014. Nu blev det inte så, men var inte ledsen för det. Vinstlotten drar alla som införskaffar sig ett exemplar av detta mästerverk och sliter på skivan länge. I bilen, på festen, i datorn eller på dansgolvet. Var du än är och gillar modern dansbandsmusik, är det här plattan för dig.


Vi recenserar inte några särskilda låtar utan konstaterar att hela plattans samtliga 15 spår håller toppklass. Detta kryddat med Henrik Strömbergs fantastiska sånginsats.

Scotts nya album är en stor svensk pop och dansbandsproduktion.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

4 Claes Lövgrens - Vi börjar om igen
Spotify: http://open.spotify.com/album/4ytXnFjmQBkvQmFIb9sIEk

Claes Lövgrens festar till med årets stora överraskning på skivfronten. Detta populära, storturnerande dansband som alltid haft tonvikt på den mer mogna och tradionella stilen, släpper här en platta som är betydligt fräschare och mer modernsoundad stil än förut. Här är det fart, fläkt, rock n roll och ös rakt igenom. Kort sagt, så är det ett j*la drag på Claes Lövgrens senast platta. Men bara för att det är fart och fläkt finns här de starka låtarna med nerv och känsla som gör albumet helgjutet. Låtar som "Vi har haft det bra i livet" och "Tänd ett ljus i fönstret" får gåshuden att resa sig.

Helt rätt tänkt, tycker vi. Claes Lövgren sjunger klockrent och tonsäkert över hela registret. Det är tydligt och man hör orden i texterna. Hela plattan andas ett pondus som visar att vi är här och vi vet var skåpet skall stå....och..och det kanske är en markering till att man vill börja spela på bana 3 eller 4 på Dansbandsveckan i Malung.

Oavsett för vem och vilken bana, de spelar på så finns knappast något svagt spår på den här plattan. Kul också att vi får höra fler röster sjunga. I övrigt finns det ingen anledning att orda vidare om enskilda låtar utan det är helhetsintycket som är behållningen i denna fantastiska helgjutna dansbandsskiva.

Imponerande Claes Lövgrens!!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


5 Martinez - Tillsammans
Spotify: http://open.spotify.com/album/4ytXnFjmQBkvQmFIb9sIEk

Första albumet från Martinez med nya sångerskan Sandra Estberg lyste rött. Ett år senare kom nästa platta som lyser med ett grönt omslag...oj vilket härlig skiva. ...så klart att det är grönt ljus att vara med i toppstriden över årets album. Martinez har som tradition att göra starka album.

Plattan "Tillsammans" är moget-modernt-poppigt-svängigt som nog tilltalar typ alla-alla. Här blandas låtar med en roligt och annorlunda covers-val. Monsterhiten "Aldrig säga aldrig" får sällskap av låtar som "Det är nåt på gång" och titelspåret "Tillsammans". Covers som "This old heart of mine" och "I would do it all again" m fl lyfter plattan till nya höjder. Härlig variation i både stil och sång.

Martinez har visat på ett läckert nytänkande där inte minst producenten Marcus Persson tagit ut svängarna och skapat ett avskalat naket sound. Det blir en skön konstrast till överproducerade album. Det finns en intimitet mellan lyssnaren och bandet som framför musiken. Sandra Estberg sjunger mycket bra här.

Vi anser att den här plattan är den bästa som bandet har gjort sedan klassiska "Mer än en vän" från 1998. Grattis Martinez.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

6 Larz Kristerz - 40 mil från Stureplan
Spotify: http://open.spotify.com/album/19vZsAyX8vjRsqxJKYjhRD

Så har då även Larz-Kristerz släppt sitt sjätte album på Sony Music. Fjolårets alster var en regäl flirt med 70-talet, vilket inte föll oss helt i smaken. Men med den här plattan så återgår man till 2010-talet och det är positivt, eftersom att bandet har så mycket muskalisk kreativitet att bjuda på. Den här är också den första albumet med nya sångaren Anders Tenger som ersätte Stefan Nykvist förra hösten.

Kort sagt, spelglädjen är det inget fel på. Starkaste spåret är "Torkade rosor och tummade brev", som vi har utsett till en av årets fem bästa låtar. Vi gillar även takten och stuket i "Varför vill du inte ha mig" och "Då kommer jag tillbaka", vilket sistnämnda låter som något som Ted Gärdestad skulle ha komponerat. Oavsett vilket man gillar, så hittar var och en sina favoriter på denna platta.

Albumet är inspelat i legendariska Bohus studio och vi vill passa på att lyfta fram den fantastiska ljudbilden. Det låter helt enkelt naknare och råare och slagfärdigare om den här plattan än tidigare och det betyder att man får en närmare känsla till musiken. Härligt tycker vi.

Bra jobbat Larz-Kristerz!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------


7 Jannez - En blixt från klarblå himmel
Spotify: http://open.spotify.com/album/0P8Jq54l2sYqE42CQmoBpY

Med lite stänk av gamla Zlips och med inspiration från det legendariska avsomnade bandet Sound Express, lyckas Jannez sätta ned foten med den här plattan. Det skulle bli bra och...och det blev det. Så bra att det här är det det bästa album bandet har släppt nånsin och det är kul. Bland plattans 12 spår är det lätt att hitta många favoriter utan att finna något bottennapp. Starka spår är givetvis låtar som "Änglar i snön" och "Den dagen" som får gåshuden att lyfta sig. Andra spår som "Tusen eldar" samt titelspåret utgör makalösa dansgolvsrökare.

Trots att bandet har en lång och händelserik histora bakom sig, så vägrar man att vara nostalgiska. Jannez siktar högt och framåt och man visar än i dag att man förmår att behärksa den lite mer moderna stilen utan att det känns mossigt och fel.

En kanonplatta!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

8 Kandis - 16
Spotify: http://open.spotify.com/album/7lNIpdZo20Fobi8azkD1iZ

Få band har som danska Kandis, förmågan att vara flera dansband i ett. Detta utan att det känns spretigt och osynkat. Nya albumet "16" är inget undantag. Kandis fortsätter att imponera stort med sitt enormt breda register. Utsökt låtval från svenska motsvarigheter, kombinerat med flera egenkomponerade alster skapar en magnifik fullträff. Det är oerhört snyggt och välproducerat in till minsta körinsats. Det här är den ultimata dansbandsplattan som alla hittar hem till, moget, modernt, ös, party och fest, som sagt även visst latinostuk á la år 2001, vilket är mer ovanligt dag, men roligt att höra igen och omväxlande.

Lika brett register bjuder den populära Johnny Hansen på. Han sjunger de flesta spåren. Det får han gärna försätta att göra, för han sätter en karaktär på låtarna med sin härliga danska. Något riktigt svagt spår finns inte. Bland utstickarspåren hittar vi "Mine tårer er for dig", "Fuldt up", "Fanget af dig igen" och "Selfie", men alla hittar sin favorit i detta mångfaciterade album.
Dejligt Kandis!!!

Bandets bästa album sedan kritikerrosade Kandis 11 från 2005.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

9 Fernandoz - En bättre man
Spotify: http://open.spotify.com/album/1aNtCmoVW8skFhC6Zocdqw

Värmländska Fernandoz tuffar vidare med ännu en ny platta. Denna gång är det riktigt roligt att välkomna in bandet på en hög placering på denna listan. Det känns som om man har gått samma väg som Claes Lövgrens, för även här är det ett sjuhelsikes sväng rakt över hela linjen. Ljudet är tuffare, gitarrerna mullrar mer och närvaron är naknare och bjuder på mer nerv, än vad vi har hört tidigare från Fernandoz. Anders Nordlund sjunger merparten av låtarna. Han har en personlig stil som kommer till sin rätt i de flesta fallen. Tycker det är roligt att även fler får sjunga mer, som i låten "This ain't a live song" eller varför inte duetten i låten "Love and happiness" med Ida Sundelius från Mingos, som är riktigt bra.

Sammanfattningsvis så tycker vi att roliga låtar, bra ös och sväng samt starkt nytt material gör denna till en riktig dansgolvsfavorit. Bra variation är det dessutom på låtarna vilket gör att man inte tröttnar. Noterar också att Fernandoz har tänkt på detaljer som att flickor som körar i flera låtar, vilket ger krydda. Bästa låtar är "Robot Romeo", "Saknar du mig" och "Strippan från Vänersborg", men det finns fler kanonlåtar. Alla som lyssnar hittar sin favorit.

Fernandoz vassaste platta hittills. Bra jobbat Anders N & Co
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

10 Casanovas - Hon ska bli min
Spotify: http://open.spotify.com/album/7seUWE5v7FWboxsg2l8N7q

Förra året landade plattan som kom att bli en av förra årets stora succér, när det gäller den moderna dansbandsmusiken. Lanseringen av "Sommar i Sverige" både hördes och syndes och att följa upp den produktionen blir ju en utmaning.

Kort sagt så släppte bandet en uppföljare i år, där man även har återgått till sin gamla logotype. Resultatet? Tja inte så pjokigt. Det handlar ju ändå om mästerestradören Sethson och hans följe och då brukar det inte kunna gå snett.

Öset och de distade gitarrerna till trots så är årets platta en något blekare kopia på förra året. Många nya låtar finns dock som skänker glädje och bland dem är starkast duetten med Monia Sjöström i spåret Heart break down och slutspåret När tankarna kom. Båda mäktigt producerade och framförda. Bland coverlåtarna utmärker sig "Chasing cars" och "Coming home". Henrik Sethson sjunger i stort sett samtliga låtar på albument. Det tycker vi att han skall fortsätta att göra. Rösten och produktionen håller hög klass och befäster den moderna dansbandsmusiken på höga höjder.

Sammanfattningsvis så tycker vi att Casanovas har skapat en är en värdig uppföljare till "Sommar i Sverige".

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

ÅRETS ALBUM HOS KJELLES DANSOTEK

2009 Mats Bergmans - Premiär
2010 Larz-Kristerz - Små ord av guld
2011 Larz-Kristerz - Från Älvdalen till Nashville
2012 Matz Bladhs - Leende dansmusik 2012
2013 Matz Bladhs - Leende dansmusik 2013
2014 Sannex - Jag vill leva


Gott slut och Gott nytt dansår önskar Kjell & MattiasInga kommentarer:

Skicka en kommentar