onsdag 16 december 2015

Årets album 2015

Årets album 2015
Klicka här för att läsa hela rapporten som pdf >>

Även 2015 blev ett härligt skivår med flera starka releaser. Totalt 32 album. Noterbart för i år är att våra nordiska grannar i öst och väst har visat sig oerhört starka. Av 2 av de 10 bästa albumen för 2015 sjungs det på finlandssvenska! En annan intressant iaktagelse är band som förra året levererade svaga plattor, har helt vänt om och kommer med toppalbum. Vissa band verkar dock alltid hålla samma starka klass....

Så vi drar på oss den musikjournalistiska jackan och skriver vad vi tycker. I år återkommer vi även med en lista för årets starkaste dansbandsproduktioner, vilket redovisas i en annan separat rapport.


DE 10 BÄSTA ALBUMEN 2015

1 Lasse Stefanz - Whiskey Barrel

Årets album hos Kjelles Dansotek går till Lasse Stefanz för albumet ”Whiskey Barrel”. Det är svårt att inte bli helt begeistrad i den här produktionen. Inte minst med tanke på hur många skivor det har blivit under åren. Kanske borde man vara trött på att höra Olle Jönssons röst? Kanske borde man vara trött på den numera riksbekanta fejden med den tidigare medlemmen Lasse Sigfridsson? Strunt samma. Det verkar herrarna i bandet också tycka, för med albumet ”Whiskey Barrel” kör Lasse Stefanz stenhårt...ja menar den här gången verkligen STENHÅRT. Förra årets trista album är bortglömt..jaja.. för den här skivan är bland det bästa som de har givit ut och den är absolut vår personliga favorit bland herrarnas otal många album. 15 generösa spår och 50 minuters speltid och allt är svettigt, tufft och tungt utan att någonsin dippa. Vilka låtar! Vilken spelglädje!. Bandet lär få byta ut en hel del låtar på sin repertoar för på den här plattan vimlar av nya LS-hits som kommer att rulla på länge även ute på dansbanorna.

Det blir svårt att plocka ut några enskilda favoriter eftersom allt är så bra, men ställer man oss mot väggen och tvingar fram svar så..nej.. det går inte. Det finns helt enkelt inte en enda dålig låt eller ett enda svagt ögonblick här, men var och en lyssnar på ”Whiskey barrel” får hitta sina favoriter att föra in på sina spellistor. Själv sätter vi in hela albumet rakt av.

Vi lyfter på cowboyhattarna och bugar oss inför det imponerade arbete som bandet och producenterna har lagt ned på det här albumet. Vi är fullständigt golvade över det här mästerverket.

Vi anser att ”Whiskey Barrel” utgör en milstolpe i Lasse Stefanz albumkatalog

Bättre än så här blir det inte år 2015. Grattis Lasse Stefanz.
________________________________________________________________
2 Matz Bladhs - Hem igen

Det här är bandet som aldrig gör en dålig platta! Matz Bladhs tar dessutom ut svängarna och leverar årets coolaste eller "häftigaste" dansbandsskiva, eller hur man nu vill utrycka det som. Skivomslaget med rymdfarkosten och med herrarna i feel-good kostymerna får blickarna att dra till sig uppmärksamhet. Den landade i januari 2015 och har gått på repeat sedan dess och vi har fortfarande inte tröttnat på något spår. I bilen, i båten, på festen, på stranden, på joggingrundan, på dansgolvet, ja var som helst. Ung eller gammal spelar ingen roll. Den här plattan diggas av alla och fungerar överallt. Framgångsrecepet består i att ”Hem igen” är en fräsch, modern och hungrigt framåtblickande skiva. Matz Bladhs leverar allt på ett smörgåsbord och det är inte är en ren traditionell mogenplatta vi har här, utan något unikt och eget. Man fortsätter dessutom att musikaliskt flirta med Barbados tidlösa ljudbild och låtkatalog från den tiden Magnus Carlsson sjöng med bandet. Ovanpå detta har producenten Marcus Persson, tillsammans med herrarna, lagt på en mullrande ljudmatta av elgitarrer som får åhöraren att fullständigt riva ned sitt försvar.

Vi älskar alla spår på den här plattan rakt av och det gör alla andra också! Vi har också roligt när vi lyssnar till ”Hem igen”. Låtar som "En ros i Mexico" och "Pojkarna i poolen" är riktiga partyhöjare. Vi hoppar upp på bordet och headbangar vi till ösiga "Söka, vinna återvinna". När festen är slut vaknar dagen efter till "Varenda del av mig själv". Varenda låt på den här plattan är så fantastiskt bra och Conny Nilssons pipa pressar ut låttexterna med sådan kraft att membranet i högtalarna måste limmas fast. Matz Bladhs har levererat ännu ett mästerverk!

Tack Niclas-Conny och Co. Vi fullständigt dyrkar den här plattan!


________________________________________________________________
3 Martinez – Fredagskväll

Martinez sammanfattar årets stora titeltrend med den tredje plattan sedan Sandra Estberg klev på tåget. Sakta med säkert har bandet stegvis klivit vidare för att nå toppen och den här gången har man lyckats bättre än någonsin. Ett dansband måste kunna sjunga bra och Sandra Estberg aldrig sjungit så bra som nu. Hon bemästrar hela registret och de lite ansträngda tonerna från förr är nu som bortblåsta. Plattan innehåller 13 generösa spår som alla håller absolut högsta klass. Några svaga spår existerar inte. Likt Matz Bladhs platta, fångar låtvalet samtiden och känns helt aktuellt, snarare än tillbakablickande. Vi uppskattar det rena, lite lätt nakna ljudbilden som producenten Marcus Persson har skapat, som en kontrast till överproducerat ljud. Musiken kommer närmare lyssnaren och man berörs av texterna som sjunker in.

Vi uppskattar att fler får sjunga mer i vissa spår vilket ger en härlig variation. Detta liksom att vissa spår är på engelska i en överlag svenskspråklig skiva. I övrigt går vi inte och ordar vidare på enskila spår utan var och en hittar sina favoriter att tillfoga spellistorna.

Grattis Martinez till en fantastisk skiva.


________________________________________________________________
4 Contrazt (NO) – Hælj!

Här har vi bilmärket Volvo, svenskar, snus och hælj i en salig blandning och det fungerar alldeles utmärkt. Kul är det också och man känner definitivt sig hemma bland plattans 14 spår. Här är det dansmusik med otroligt sväng och glädje som smittar av sig långt över gränsen mellan Norge och Sverige. Spåren domineras av eldiga sångerskan Gro Anita Johansen, som vi uppskattar att lyssna till för en klockrena rösten hon levererar. Fantastiskt sång, som blir extra tydligt i de vackra balladerna ”Håp” och ”Gjennom Alle Disse År”. Mäktigt där så gåshuden reser sig.

Det går inte att plocka ut något enskilt spår som bättre utan allt passar i hop en varierad helhet, vilket vi tycker är helt perfekt. Nya låtar och välkända covers. Arrangemangen och produktionen andas ypperlig kvalité, utan att det känns förutsägbart och trist. Härlig countrystänk utan överdrift genomsyrar den här härliga helgjutna produktionen. Bland spåren hittar vi ”Freda'skveld” som vi, tillsammans med Martinez svenska version, anser är en av årets starkaste nya dansbandslåtar.

Bland de norska banden som har kommit ut i år, är det denna platta som vi tycker bäst om. Det är ett album med oerhört starkt låtmaterial med hitpotential i spår efter spår. Fler sjunger mer när sången delas med Leif Dybendal, som dessutom har skrivit fler av de nya starka låtarna. Kort sagt, vi är oerhört nöjda med detta album och den har gått på repeat sedan i våras.

Ooahey Ooahow till en toppenplatta, Contrazt!


________________________________________________________________

5 Elisas - Utekväll

Redan den förra grammis-belönade plattan ”De ska va lätt” satte in Elisas i elitklass utan att vi egentligen inte riktigt förstod vad som skulle komma efter. Även i fall den här plattan har en sämre placering än den förra, tycker vi tycker att det det här albumet är bandets finaste utgåva någonsin,
musikaliskt och konstnärligt. Bandet skall nu ta en paus över en tid och således avrundar med den här starka plattan. Allt producerat av den makalöse hitmagnaten Henrik Sethson, vilket man!

”Utekväll” bjuder på 12 spår med en variation av låtar och stilar vilket gör albumet intressant att lyssna till utan att det blir spretigt och osynkat. Detta kryddas av sångerskan Elisa Lindström som alltid sjunger så bra att man lyfter till en annan galax. Flera låtar är värt att notera. Starkaste spåren egenkomponerade "Lolita". Andra spår som sticker ut är t ex "Ingen som du", "Allting från igår" och "Sanningen kommer fram". Många fler fantiska låtar finns det givetvis.

Toppen, Elisas!


________________________________________________________________

6 San Marino och Linda (FI) – Vägskäl

Återigen går ett finskt band in bland de som lyckats bäst på skiva under året. Likt Högtrycks fantastiska platta från 2013, kommer här ett album som går i samma fotspår och som är oerhört svårt att inte tycka om. Albumet ”Vägskäl” är ett stycke ren kvalitetsdansbandsmusik...rakt igenom. Det både låter och ÄR dansband till 100% och den innehåller alla de ingredienser som man förknippar med genren. Ett back-to-the-roots-album. Det här är precis som det skall vara.

Vi gillar alla låtar på den här plattan. Det är 12 spår utan att dippa. Det är samma höga jämna kvalitet i spår efter spår. Det är genomarbetat, välarrangerat och hög detaljkvalitet. I grunden ligger ett starkt låtmaterial, där många av låtarna är helt nyskrivna för den här utgivningen, vilket inte minst bevisas av hur många hits bandet har haft under året. Flera av låtarna har haft stora framgångar under året både på finska Vegalistan och hos oss på Kjelles Dansotek Topplistan. Sammansättningen av låtarna är också helt utmärkt, men variation i stil och profil. Det gör en genomlyssning både behaglig och rolig. Dessutom får fler i bandet sjunga. Det är precis så här tycker vi att en bra dansbandsplatta skall vara.


Tack för den här skivan – San Marino och Linda. Den behövs!


________________________________________________________________
7 Streaplers – I dag

Streaplers, detta legendariska band som har gjort så mycket och är i det närmste en institution i dansbandssverige. Precis som Donnez är man ett fantastiskt liveband och det vi har efterlyst är att man får ner den glödande känslan på skivorna. Vi tidigare år inte rosat bandets skivor, men med årets album har man definitivt klivit ett stort steg fram i rätt riktning. ”Idag” kräver som vanligt ett par lyssningar för att helt ta in produktionen, men helt klart är att vi hittar en hel del av det engagemanget, känslan och spelglädjen som man levererar från scenen. Vi tycker om att Streaplers satsar på nya låtar och hittar nya vägar för sin musik, snarare än bara underhåller den gamla låtkatalogen. Sånginsatsen är rakt av är helt utmärkt och vi uppskattar att man, likt Arvingarna, delar upp låtarna på flera sångare. Det skapar variation och känsla av att man lyssnar till ett band, snarare än en artist.

Om man ska dra fram några nackdelar, så är det lite för mycket tillbakalutade och avskalade arrangemang på låtarna, trots att det svänger härligt i många spår. Favoritlåtar då? Ja absolut har vi det. Det är många nya låtar som är riktigt, riktigt bra. ”Jag måste gå!, ”Mitt hjärtas röst”, Tillbaks till Tennesse” och ”Strul” hör till de starkaste spåren, men var och en hittar säkert sina favoriter på denna platta.

En kanonplatta Steaplers!


________________________________________________________________
8 Drifters – Vår egen väg

Härligt svängig platta där gitarrerna har tagit plats. Känns som en naturlig uppföljning till förra årets platta, som vi tyckte var en av bandets starkaste album nånsin. Denna är minst lika bra.

Skivan innehåller ett helt smörgåsbord av nya starka låtar. Bland låtskrivarna hittar vi både Thomas G:son och Henrik Sethson vilket talar för sig själv. Vi gillar i stort sätt alla spåren och vissa blir givna favoriter i spellistan, t ex ”Du är allting för mig”, Lotta Engberg-klassikern ”Genom vatten och eld” och titelspåret ”Vår egen väg”, men det finns fler fantastiska spår. Roligt att höra Daniel Lindström i den starka duetten ”Livet vi valde”.

Det är således ingen tvekan om den höga ambitionsnivån med den här produktionen. Det är frågan om ett synnerligen professionellt och genomarbetat album, där tanken är att ligga i topp. Mycket anser nog också att det är där som ”Vår egen väg” skall ligga. Erica Sjöström sjunger lita tonsäkert och stabilt som alltid och är en fröjd att lyssna till. På minussidan kan vara att skivan känns en aning överproducerad vilket gör att den blir lite ospännande. I bland kan mycket distad gitarr och i övrigt ”att ligga på som bara den”, bli tråkigt, särskilt när det blir samma effekt i låt efter låt. Här skulle vi gärna se ner nedtoning, så att texterna kommer fram bättre och att vi når en intimitet med lyssnaren.

Men absolut en kanonplatta!


________________________________________________________________
9 Perikles – Heta pojkars flickor

Årets andra partyalbum i kategorin ”Här var det livat” tilldelas Perikles, som med den här plattan, gör allt rätt.

”Heta pojkars flickor ” är en fenomenalt bra och helgjuten platta. Vi uppskattar de genomarbetade arrangemangen, spelglädjen och de fantastiska nya låtarna. Här hittar vi en variation av stilar och uttryck som spänner över albumets 12 spår, men utan att det känns spretigt och ofokuserat, tvärtom. Allt hänger nämligen i hop och utgör ett genomtänkt partykoncept som får vem som helst att hoppa ur sängen. Den här plattan är så långt i från fjolårets svaga alster man kan komma. Den visar tydligt på ett nytänt band som tänker fortsätta att dominera estraderna många, många år till. ”Heta pojkars flickor” är bandets bästa, sedan fantastiska albumet ”Härligt” från 2000. Vad hände egentligen Perikles?

Vi älskar alla 12 spåren rakt av, men imponeras alldeles särskilt av duetten med Anna Hertzman ”Jag kan inte andas utan dig” som vi anser är en av årets fem bästa dansbandslåtar. Övriga spår som sticker ut är ”Faller igen”, ”Vi drar till Köpenhamn, ”Tusen bitar” m fl. Jag det finns egentligen inte ett enda svagt spår. Vi tackar även för hårdsrocksmedleyt ”Var är händerna” som bandet har spelat live i många år, som nu äntligen är på skiva.

Kanon Perikles!


________________________________________________________________
10 Janne Martins – Till alla dom som jag höll av

Ja, år det skall tydligen sjungas på finlandssvenska i år...? Den här plattan kom egentligen ut i december förra året men hann inte komma med i vår årssammanställning för 2014, så den får vara med nu.

Hur som helst så behöver man sannerligen inte vara något av det stora namnen på himlen för att kunna levererar en platta som håller en fantastisk kvalitet. Albumet innehåller 12 spår utan att någonsin dippa. Vi gillar det utsökta mixen av covers och egna låtar. Vi uppskattar genomarbetande arrangemangen av låtarna, körinsatserna och att sången håller en så hög och jämn klass. Tack till sångaren och kapellmästaren Janne Martin själv och producenten Martin Klaman. Spelglädjen är på topp och det märks i varje spår. Det är svårt att sitta still man hör låtarna. Dansvänligt är det också till 100%.

Janne Martins är i första hand ett band som vänder sig till den mogna publiken, men här tycker vi att man fångar upp samtiden och levererar en ljudbild som attraherar även en bredare och yngre danspublik. Om det är något som man lyckats väl är nyinspelningarna av flera gamla klassiska örhängen som t en ”Mälarö kyrka”, ”Minns du Maria” och ”På världens tak”. Hela plattan håller rakt genom så pass hög klass att alla spår håller måttet och känns inte som någon utfyllnad. Det är en helhet som passar ihop.

Fortsätt så, Janne Martins!


________________________________________________________________

ÅRETS ALBUM HOS KJELLES DANSOTEK

2009 Mats Bergmans - Premiär
2010 Larz-Kristerz - Små ord av guld
2011 Larz-Kristerz - Från Älvdalen till Nashville
2012 Matz Bladhs - Leende dansmusik 2012
2013 Matz Bladhs - Leende dansmusik 2013
2014 Sannex - Jag vill leva
2015 Lasse Stefanz - Whiskey Barrel


Gott slut och Gott nytt dansår önskar Kjell & Mattias

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar